Tel. 0800 - 664 664 1

Staarbehandeling

Wat is staar?

Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’, in medische termen ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt krijgt hiermee te maken, maar niet iedereen heeft er echt last van. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar.

WANNEER IS EEN STAARBEHANDELING NODIG?

Zodra uw staar u te hinderlijk wordt en het gezichtsvermogen achteruitgaat, kan een staaroperatie uw gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. In hoeverre dit herstelt, is ook afhankelijk van mogelijke andere bestaande oogaandoeningen. De enige manier om ouderdomsstaar te behandelen is door een operatie. Na het overleg met uw oogarts, waarin u heeft besloten tot een staaroperatie, kunnen we overgaan tot het plannen van enkele vervolgonderzoeken.

WAT IS EEN STAARBEHANDELING?

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Er wordt een kleine opening van nog geen 3 millimeter gemaakt aan de rand van uw hoornvlies. Uw eigen lens wordt tijdens de operatie uit uw oog verwijderd middels de zogeheten phaco emulsificatie. Na verwijdering vervangt de behandelend oogarts uw eigen lens door een (enkelvoudige) kunstlens of implantlens. Na de staaroperatie wordt er een kapje over uw oog aangebracht. Vooralsnog duurt de staaroperatie ongeveer 30 minuten, is deze niet ingrijpend en opereert de oogarts per operatie maar één oog.

STERKTE VAN DE LENS

De sterkte van de kunstlens, welke tijdens de operatie in het oog wordt geplaatst, is bepalend voor de brilsterkte (of contactlenssterkte) die u ná de operatie eventueel nodig zou hebben. Voorafgaand aan uw staaroperatie kan nooit gegarandeerd worden dat u na de operatie scherp kunt zien zonder bril of contactlenzen. Ook kan vooraf niet met zekerheid worden gezegd welke brilsterkte u na de operatie nodig zult hebben. De sterkte van de nieuwe kunstlens wordt zó afgesteld dat u óf veraf óf dichtbij scherp kunt zien.

MULTIFOCALE-, TRIFOCALE EN TORISCHE LENSIMPLANTATIE*

Lasik Centrum biedt u de mogelijkheid direct een implantlens voor dichtbij én veraf én tussenafstand (desktop, tablet, smartphone, handwerk, etc.) te plaatsen. Vraag aan de optometrist en/of oogarts van Lasik Centrum oogkliniek naar uw persoonlijke behandelmogelijkheden en risico’s.

*Vanuit de zorgverzekering is er geen extra vergoeding voor premium lensimplantatie.

Optionele lenzen

  • Multifocale lensimplantatie (veraf én dichtbij)
  • Trifocale lensimplantatie (veraf én dichtbij én tussenafstand)
  • Torische lensimplantatie (veraf)  
  • Multifocaal torische lensimplantatie (veraf en dichtbij)
  • Trifocaal torisch lensimplantatie (veraf én dichtbij én tussenafstand)

VERGOEDING STAARBEHANDELING

De kosten voor de staaroperatie worden geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Raadpleeg uw zorgverzekeraar wat er in uw geval vergoed wordt.

Lasik Centrum wordt
Iris Eye Clinics

Lasik Centrum heet vanaf nu Iris Eye Clinics. Daarmee zetten we een belangrijke stap vooruit en kunnen we je ook in de toekomst de allerbeste oogzorg blijven bieden. Heb je al een afspraak staan, dan gaat deze gewoon door en verandert er niets. Ook de behandelend arts en/of optometrist blijft hetzelfde.