Tel. 0800 - 664 664 1

Beleef het zien

BELEEF HET ZIEN

Voor mensen die goede ogen hebben is zien vaak een vanzelfsprekendheid. ’s Ochtends wakker en meteen alles om je heen haarscherp kunnen waarnemen is helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn de technieken op het gebied van oogheelkunde zo ver ontwikkeld dat er voor veel oogproblemen al een oplossing geboden kan worden.

Naast deze vanzelfsprekendheid is men er aan de andere kant terdege van bewust dat ogen de belangrijkste zintuigen zijn. Bij de vraag te kiezen tussen horen en zien, zal op een uitzondering na iedereen kiezen voor zien. Zien bepaalt grotendeels onze bewegingsvrijheid. Zien zorgt voor de beleving van alles wat we doen. Ga u zelf maar na als u op vakantie bent. U hoort andere geluiden, u ruikt nieuwe geuren, maar het allerbelangrijkste is toch hetgeen wat u via uw ogen beleeft. Dit zijn de momenten die men op het netvlies probeert vast te houden en te koesteren als een warme herinnering. Zien is ook heel essentieel in het zelfbehoud. Gevaar kan zich in allerlei vormen aandienen, maar via de ogen wordt veel van dit gevaar tijdig waargenomen, zodat er adequaat gehandeld kan worden. 

Ook op emotioneel vlak heeft zien vaak een prominente rol. Is de eerste indruk van een nieuwe liefde niet heel bepalend geweest. Deze eerste aanblik die uitnodigde om door te gaan naar stap twee; De eerste kennismaking of woordenwisseling. En vaak zijn het de ogen van de ander die weer de meeste indruk achterlieten bij de eerste ontmoeting

OPTISCHE ILLUSIES

Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid.

Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Met andere woorden, een optische illusie is gewoon gezichtsbedrog, uw ogen worden met iets geconfronteerd dat u hersenen niet goed of verkeerd verwerken.

OOG IN OOG MET DE NATUUR

Het menselijk oog is heel fascinerend. De diversiteit aan kleuren van de iris in combinatie met de vorm van de ogen en de omlijsting met wimpers, maken dat het menselijk oog al ware kunstwerken zijn. 

Dierenogen zijn minstens zo interessant. De verscheidenheid aan ogen komt doordat de ogen in de natuur zijn aangepast aan hun omgeving. Zo zijn er heel wat rare ogen ontstaan. Ogen met spleetpupillen, ogen aan de zijkant, ogen die eigenlijk uit veel meer ogen bestaan en ogen die ongelooflijk scherp kunnen zien. Zo kunnen katten in het donker zien, zijn honden kleurenblind en bestaan facetogen bij insecten uit tientallen tot wel tienduizenden lichtdetectors. Onze hersenen kiezen uit de informatie die het oog binnenkomt wat belangrijk is. Kijken gebeurt met de ogen, zien in de hersenen. Maar wat dieren nu precies zien, zullen we wel nooit te weten komen.

Lasik Centrum wordt
Iris Eye Clinics

Lasik Centrum heet vanaf nu Iris Eye Clinics. Daarmee zetten we een belangrijke stap vooruit en kunnen we je ook in de toekomst de allerbeste oogzorg blijven bieden. Heb je al een afspraak staan, dan gaat deze gewoon door en verandert er niets. Ook de behandelend arts en/of optometrist blijft hetzelfde.